Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Logische consequenties

dinsdag 10 september

Onthoud een jongeman geen vermaning. (Spreuken 23:13)

Sommige kinderen hebben het nodig de natuurlijke gevolgen van hun ongehoorzaamheid te dragen. Als je kind bijvoorbeeld treuzelt op school en daardoor de schoolbus mist, kun je ervoor kiezen hem naar huis te laten lopen in plaats van hem op te halen. Als je dochter te lui is om een opdracht voor school af te maken terwijl je er haar keer op keer op hebt gewezen, dan kun je haar beter een slecht cijfer laten halen, dan zelf het werkstuk te gaan maken. Voor veel kinderen zijn de logische consequenties van bepaald gedrag voldoende om er in het vervolg anders mee om te gaan. Kinderen met een sterke wil hebben deze vorm van discipline nodig en moeten het op de harde manier leren.
Als je deze methode gebruikt, moet je er wel wijs mee omgaan. Sommige natuurlijke gevolgen zijn te streng of onverantwoord, en vereisen dat je andere vormen van discipline gebruikt. Als je je kind bijvoorbeeld van school naar huis laat lopen, moet je dat alleen doen als ze niet door gevaarlijke buurten of door extreem weer hoeven te lopen.
Meestal is het beter een vervelende consequentie te kiezen die in balans is met het verkeerde gedrag van je kind. Logische consequenties zijn effectief omdat kinderen hierdoor verantwoordelijk gedrag leren. Als je kind een beker melk omgooit door te druk gedrag (niet door onhandigheid), is de logische consequentie dat hij het zelf opruimt.
Logische consequenties voorkomen machtsstrijd tussen ouders en kinderen. Het kan ook het geklaag, corrigeren en disciplineren sterk verminderen. Als je kind de consequentie heeft uitgevoerd, is het incident afgesloten en hopelijk heeft het kind ervan geleerd en zal deze gebeurtenis in de toekomst niet meer voorkomen.
Het gebruiken van natuurlijke consequenties op verkeerd gedrag vraagt van de ouder wat tijdsinvestering. Je moet je kind bijvoorbeeld uitleggen hoe hij of zij de omgestoten melk moet opdweilen, hoe de wasmachine werkt, etc. Kies echter niet voor de makkelijkste optie (het snel even zelf doen), maar kies de beste methode. Wat gemakkelijk voor jou is, is niet altijd juist. Het principe van logische consequenties houdt rekening met oorzaak en gevolg en kan worden gebruikt als een positieve stimulans.

Hemelse Vader, geef me de wijsheid om mijn kinderen discipline bij te brengen, omwille van hun toekomst, net zoals U mij disciplineert voor mijn bestwil.

Gegevens

Datum:
dinsdag 10 september
Evenement Categorie: