Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Anderen liefhebben

donderdag 15 augustus

En als u goeddoet aan hen die aan u goeddoen, wat voor dank komt u daarvoor toe? Immers, ook de zondaars doen hetzelfde. (Lukas 6:32)

Voor veel mensen is het liefhebben van anderen een vaag concept. Gelukkig wordt agapè-liefde in de bijbel heel duidelijk gedefinieerd. Als liefde wordt gebruikt als zelfstandig naamwoord, dan gaat het over karakter. Bijvoorbeeld: God is liefde (1 Johannes 4:8). De liefde is geduldig… de liefde is goedertieren (1 Korinthe 13:4-8). Liefde is de hoogste van alle karaktereigenschappen: Het doel van onze onderwijzing is liefde vanuit een zuiver hart, een goed geweten en een oprecht geloof (1 Timoteüs 1:5, NIV). Liefde is een vrucht van de Geest (Galaten 5:22), een eigenschap waaraan je een christen kunt herkennen (Johannes 13:35). De aandacht die in 1 Korinthe 13 en 1 Johannes 4 wordt gegeven aan de liefde, laat zien hoeveel waarde God hecht aan echte, onbaatzuchtige agapè-liefde in onze onderlinge relaties, waarbij ons gezin bovenaan staat.
Agapè-liefde is niet afhankelijk van de persoon die geliefd wordt, maar van degene die liefheeft. Misschien vind je iemand aardig om wie hij is; maar je hebt hem lief om wie jij bent. God houdt niet van ons omdat wij zo lief zijn, maar omdat Hij liefde is. Als het ook maar iets anders was, zou zijn liefde niet langer onvoorwaardelijk zijn. Zou God meer van je houden als je meer zou presteren? Natuurlijk niet! Gods liefde voor ons is niet gebaseerd op onze prestaties, maar op zijn karakter.
Liefde wordt in de bijbel ook gebruikt als werkwoord. Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft (Johannes 3:12). Daarmee is liefde ‘genade in actie’. Deze liefde geeft onvoorwaardelijk, om te voorzien in de behoeften van een ander.
Als je zegt dat je iemand niet lief hebt, dan zegt dat meer over jezelf dan over die ander. In feite zeg je daarmee dat je nog niet volwassen genoeg bent om hem onvoorwaardelijk lief te hebben (Lukas 6:32). Gods genade stelt je in staat om anderen lief te hebben op een manier zoals mensen zonder Christus dat niet kunnen. God draagt ons niet op om onze familie, naasten, buren of medewerkers aardig te vinden, want emoties laten zich niet dwingen. Maar God gebiedt ons wel om ze lief te hebben. Je kunt er altijd voor kiezen een liefdevolle daad te verrichten en te vertrouwen dat je gevoelens op een gegeven moment zullen volgen.

Dank U Vader, dat U me de grootste liefde hebt bewezen door Jezus te zenden. Leer mij om anderen net zo lief te hebben als U mij hebt liefgehad.

 

Gegevens

Datum:
donderdag 15 augustus
Evenement Categorie: