Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De definitie van tuchtiging

14/06/2018

Als tuchtiging hebt gij dit te dragen: God behandelt u als zonen. Want is er wel een zoon, die door zijn vader niet getuchtigd wordt?  (Hebreeën 12:7)

Er zit een groot verschil tussen tuchtiging en bestraffing in het opvoeden van kinderen. Bestraffing heeft te maken met het verleden. Bestraffing is je kind laten betalen voor het feit dat ze je op enige wijze hebben gekwetst. Bestraffing zegt: ,,Jij hebt mijn dag verknald, dus zal ik die van jou ook verknallen.” Het motief van straf is wraak. En we worden door de Bijbel opgeroepen om geen wraak te nemen (Romeinen 12:19). Alleen de Heer weet hoeveel wraak er is genomen onder het mom van tuchtiging.
Een nederige moeder vertelde me over een moment van wraakneming op haar dochter. ,,Neil, Mandy prikte expres een aantal gaten in mijn tube tandpasta, dus deed ik hetzelfde met haar tube. ,,Eens zien of jij het zelf zo’n leuk geintje vindt”, riep ik. Mandy keek me aan met een geschokte uitdrukking op haar gezicht. ,,Je mag geen kwaad met kwaad vergelden”, zei ze. En meteen besefte ik dat mijn daad van wraak voor geen van beiden enig voordeel bracht.
Tuchtiging is toekomst-georiënteerd. In Hebreeën lezen we: Want alle tucht schijnt op het ogenblik zelf geen vreugde, maar smart te brengen, doch later brengt zij hun, die erdoor geoefend zijn, een vreedzame vrucht, die bestaat in gerechtigheid (12:11). We straffen onze kinderen niet omdat ze iets hebben gedaan; we tuchtigen onze kinderen zodat ze het niet nog eens zullen doen. Tuchtiging, of het bijbrengen van discipline, heeft als doel om toekomstige keuzes te beïnvloeden. Tuchtiging is het bewijs van onze liefde, geen recht om de score gelijk te maken.
De tuchtiging van onze kinderen heeft als voorbeeld Gods tuchtiging in ons eigen leven. Door Gods tuchtiging weten we dat we Gods bijzonder geliefde kinderen zijn, geen onechte, onwettige kinderen. God tuchtigt ons, opdat we mogen delen in zijn heiligheid. De Bijbel erkent dat tuchtiging op het moment zelf geen vreugde brengt, maar wat voor vreugde komt er ooit voort uit een leven dat sowieso niet getuchtigd is? Hetzelfde geldt voor het leven van je kinderen.

Vader God, ik verlang ernaar om ouder voor mijn kinderen te zijn op dezelfde manier zoals U mijn Vader bent: met wijsheid en liefde.

Gegevens

Datum:
14/06/2018
Evenement Categorie:

Regionale Toerustingsdag

Datum: Zaterdag 9 maart 2019. Van 9:00 tot 16.00 uur
Locatie: Omega kerk
Wilmersdorf 1, 7327 AD, Apeldoorn.

Lees meer