Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De ontsnappingsroute bij verleiding

11/11/2019

 

Meer dan een menselijke verzoeking is u niet overkomen. En God is getrouw: Hij zal niet toelaten dat u verzocht (NIV: ‘verleid’) wordt boven wat u aankunt, maar Hij zal met de verzoeking ook de uitkomst geven om die te kunnen doorstaan. (1 Korinthe 10:13)

1 Korinthe 10:13 is het stralende goede nieuws te midden van onze angst en zorgen over allerlei verleidingen. Wat is de ontsnappingsroute waar Paulus hier over schrijft? Die plaats is je denken, dezelfde plaats waar verleiding zich voor het eerst aandient. Iedere verleiding begint in de vorm van een gedachte afkomstig uit je vlees of door de verleider zelf. Als je aandacht schenkt aan die gedachte en haar ziet als een eventuele mogelijkheid (een goed voorbeeld hiervan is de optie van echtbreuk openhouden), dan zul je er vroeg of laat ook naar gaan handelen; dit noemen we zonde. De eerste stap op de ontsnappingsroute is om iedere gedachte die binnenkomt goed te checken voordat je die gedachte in je leven toelaat.
Als je eenmaal een gedachte hebt tegengehouden, is de volgende stap dat je die gedachte toetst op basis van Paulus’ achtvoudige toets van onze gedachten in Filippenzen 4:8: Al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat. Is deze gedachte in lijn met de waarheid? Zet de gedachte me aan om iets te doen wat eerbaar, rechtvaardig of rein is? Als deze gedachte wordt omgezet tot daden, zal de uitkomst ervan lieflijk, welluidend en prijzenswaardig zijn? Zullen andere gelovigen ermee instemmen? Is het iets waar ik God voor kan prijzen? Als het antwoord op een van deze vragen nee is, verwijder de gedachte dan onmiddellijk. Besteed er geen seconde langer tijd aan. Houd je er niet meer mee bezig. Als de gedachte terugkomt, blijf nee zeggen. Als je leert om verleidende gedachten op de drempel van je denken tegen te houden, ze te toetsen op basis van Gods Woord en vervolgens te verwerpen wat niet voldoet, heb je de ontsnappingsroute gevonden die Gods Woord belooft.
Als een gedachte je denken binnenkomt en de toets van Filippenzen 4:8 van waarheid, eer, gerechtigheid, etc. doorstaat, laat je gedachten dan inderdaad over deze dingen mediteren en ernaar handelen. Dan zal de vrede van God met je zijn (vers 9). Dat is een veel beter resultaat dan de pijn en ellende die over je komt als je je overgeeft aan verleidende gedachten, waardoor je in zondig gedrag terechtkomt.

 

Dank U Heer, dat U voorziet in een ontsnappingsroute voor alle verleidingen. Ik ben vastbesloten om de strijd om mijn denken te winnen.

 

Gegevens

Datum:
11/11/2019
Evenement Categorie: