Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Een bediening van aanpassen

vrijdag 13 december

 

Ik ben voor de zwakken geworden als een zwakke, om de zwakken te winnen. Voor allen ben ik alles geworden, om in ieder geval enigen te behouden. (1 Korinthe 9:22)

De wereld in de eenentwintigste eeuw verandert in alarmerend tempo. Mensen staan onder enorme druk om bij te blijven in de razendsnelle ontwikkelingen en veranderingen. De uitdaging van onze prediking is om angstige mensen de tijdloze boodschap van Christus te brengen. Die boodschap moeten we presenteren op een manier die past bij deze tijd en een veranderende cultuur.
Veel van de oudere en volwassener gelovigen die (terecht) deel uitmaken van besturen en comités in onze kerken, proberen verandering tegen te houden. Ze voelen zich ongemakkelijk bij de moderne vormen van aanbidding, de muziekstijlen en de methoden van onderwijs, ten opzichte van de vormen die ze altijd hebben gekend en waardoor ze tot Christus zijn gekomen. Ze voelen zich ongemakkelijk als een jonge voorganger hun kerk binnenkomt met nieuwe ideeën over evangelisatie of bijbelstudie.
Jezus zei dat je geen nieuwe wijn in oude wijnzakken kunt doen (Lukas 5:37). De wijnzakken vertegenwoordigen niet de substantie van ons geloof; ze staan voor de verpakking waar ons geloof in zit. Christelijke praktijken en tradities hebben vaak een houdbaarheidsdatum en de volgende generatie kan er niet zoveel meer mee.
Jezus kwam niet alleen om de wet te vervullen, maar Hij kwam ook om een nieuw tijdperk in te luiden. De Joodse gemeenschap zat opgesloten in tradities. De meeste tegenstand kreeg Hij niet vanwege zijn prediking van de waarheid, maar vanwege het feit dat hij de gemeenschap confronteerde met hun tradities. Als iemand zich niet voegt naar de gebruiken en praktijken van de gevestigde orde, dan zal die orde aanstoot nemen aan de vernieuwers. Nieuwe wijn is vaak onderhevig aan een kritisch onderzoek – en soms de woede – van de liefhebbers van de oude wijnzakken.
Ik heb het voorrecht gehad om een gevestigde kerk door een organisatorische verandering te helpen. De voorganger stond er al dertig jaar en had de gemeente van de grond af opgebouwd tot zo’n duizend bezoekers. De organisatie was niet heel doeltreffend, dus reorganiseerden we de gemeente van 26 naar 7 commissies. Hoewel de organisatorische verandering behoorlijk ingrijpend was, vond die plaats zonder problemen. De sleutel in deze zaak was de visie en de geloofwaardigheid van de voorganger, die zich realiseerde dat het tijd was voor nieuwe wijnzakken. God leidt ons als gemeente de nieuwe tijd in, en we moeten leren hoe we ons moeten aanpassen en vernieuwen om relevant te zijn voor een veranderende cultuur.

 

Heer, geef me de kracht om mijn leven te vestigen op de substantie van geloof, en niet op het pakket van tradities en gebruiken waarin dat geloof ligt opgeslagen.

 

Gegevens

Datum:
vrijdag 13 december
Evenement Categorie: