Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Het geestelijke probleem van rebellie

zaterdag 15 december

 

Want opstandigheid is de zonde der toverij, en tegenstreven is afgoderij en beeldendienst. Omdat u het woord van de HEERE verworpen hebt, heeft Hij u verworpen, zodat u geen koning meer zult zijn. (1 Samuël 15:23)

Als je in de eerste levensjaren je kind niet onder controle kunt krijgen, dan kan het gebeuren dat je plotseling met problemen wordt geconfronteerd als ze zich bewust worden van hun identiteit, rond het twaalfde levensjaar. Veel ouders gaan pas in deze fase hun best doen om hun kind onder gezag te brengen. Maar een autoritaire ouder zal waarschijnlijk een rebel grootbrengen. ,,Maar we moeten opstandige kinderen toch aanpakken?”, zeggen veel mensen. De Bijbel leert ons echter om een spotter niet te bestraffen (Spreuken 9:7-9). Waarom? Omdat rebellie een geestelijk probleem is, en daar is een geestelijke oplossing voor nodig.
Saulus, de eerste koning van Israël, kwam in opstand tegen God door zijn eigen zin te doen, zijn eigen regels op te stellen en God te aanbidden op de manier die hij zelf geschikt vond. God stuurde een profeet om hem met zijn zonde te confronteren. Een onderdeel van de vlammende boodschap van deze profeet was: Opstandigheid is de zonde der toverij, en tegenstreven is afgoderij en beeldendienst (1 Samuël 15:23). Als gevolg van Sauls ongehoorzaamheid kwam er een boze geest bij de HEERE vandaan die hem angst aan joeg (1 Samuël 16:14).
God kan elk middel kiezen om zijn kinderen discipline bij te brengen. Zelfs satan en zijn boze geesten kunnen een instrument zijn in Gods hand (1 Korinthe 5:5). Ik suggereer niet dat je je kind aan satan moet overdragen, maar bewuste ongehoorzaamheid kun je meestal niet met menselijk redeneren overwinnen. Heb je wel eens geprobeerd met een opstandig kind te praten? Gebed is ons wapen om bolwerken omver te halen die zijn opgeworpen tegen de kennis van God (2 Korinthe 10:3-5).
Ik zeg ook niet dat je een opstandig kind daarom maar niet moet straffen. Integendeel, je moet de standaard van rechtvaardigheid overeind houden, maar dat moet je doen in liefde en vanaf een vroeg stadium. God sprak tot Samuël over het feit dat Eli faalde om zijn zoons discipline bij te brengen: Op die dag zal Ik over Eli alles gestand doen wat Ik tegen zijn huis gesproken heb, van het begin tot het einde. Want Ik heb hem bekendgemaakt dat Ik over zijn huis voor eeuwig gericht zal oefenen, omwille van de ongerechtigheid die hij geweten heeft; want toen zijn zonen zich vervloekt gemaakt hebben, heeft hij hen niet eens zuur aangekeken (1 Samuël 3:12,13). Eli was een prima priester, maar een gebrekkige vader.

 

Heer, geef me de moed om een rechtvaardige standaard hoog te houden voor het gedrag van mijn kinderen, en om dat te doen in liefde.

 

Gegevens

Datum:
zaterdag 15 december
Evenement Categorie: