Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Het leven van je kinderen beïnvloeden

15/11/2019

 

Breng uw zoon gehoorzaamheid bij wanneer er nog hoop is. (Spreuken 19:18)

Een gemiddeld kind begint rond zijn twaalfde met zijn identiteit te worstelen en gaat op zoek naar onafhankelijkheid. Een toegeeflijke ouder zal paniek voelen opkomen als zijn kind zijn eigen identiteit ontdekt en zich van zijn ouders begint los te weken. Zo’n ouder vreest het ergste en begint in paniek de touwtjes strakker aan te trekken en wordt autoritair, waardoor het kind beperkt wordt in zijn vrijheid. Er volgt een krachtmeting met voorspelbaar resultaat. Het kind gaat er vandoor en de ouder belt om advies.
Het probleem met rebelse, koppige en ongehoorzame kinderen werd in het Oude Testament rigoureus opgelost; het kind werd door de mannen van de stad gestenigd (Deuteronomium 21:18-21). Dat is natuurlijk niet echt meer de methode. Toch helpt dit gedeelte ons begrijpen dat zelfs goede ouders die het goed willen doen,  geconfronteerd worden met opstandige en koppige kinderen. Waarom? Omdat jij niet de enige persoon bent met invloed in het leven van je kinderen. Tegen de tijd dat hij of zij naar school gaat, ben je misschien niet eens meer de belangrijkste persoon in zijn of haar leven. De meeste invloed heb je als je kind tussen nul en vijf jaar oud is. In deze jaren is het jouw belangrijkste verantwoordelijkheid (vooral als ze twee en drie zijn) om de wil van je kind te ‘breken’, zonder zijn geest te breken. In die tijd moet je de grenzen van het gedrag bepalen. Deze grenzen worden vervolgens steeds verder opgerekt, totdat een kind zelfstandig kan functioneren.
Als ouders moeten we onze kinderen helpen een relatie met God te vestigen en ontwikkelen, zodat ze weten wat het betekent om een kind van God te zijn. Als ze van school gaan, kun je niet met ze mee gaan, maar God kan dat wel en zal dat ook doen. Als we hen niet helpen hun identiteit in Christus te vestigen, zullen ze hun identiteit vestigen en ontwikkelen in de wereld. Als we hen geen besef van eeuwigheid en betekenis in het leven meegeven, zullen ze leven op basis van tijdelijke doelen en daarin hun betekenis vinden.

 

Hemelse Vader, bescherm mijn kinderen tegen alle tegengestelde boodschappen die ze horen en de verschillende waarden en normen waarmee ze worden geconfronteerd in deze wereld.

 

Gegevens

Datum:
15/11/2019
Evenement Categorie: