Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Relaties op de eerste plaats

08/11/2019

 

Wees niemand iets schuldig dan elkaar lief te hebben; want wie de ander liefheeft, heeft de wet vervuld. (Romeinen 13:8)

Bij veel mensen is het duidelijk dat ze in het oplossen van conflicten liever winnen dan dat ze de relatie in stand houden. Waarom is winnen zo belangrijk voor ons? Waarom moeten we altijd gelijk hebben? Iemand die is gedreven om te winnen, om gelijk te krijgen of om de eerste te zijn, is onzeker. Onzekere mensen worden gedreven om te presteren.
Zekerheid komt voort uit relaties, niet uit prestaties. Iemand met zekerheid in zijn leven is iemand die zich op zijn gemak voelt met zichzelf en anderen. Het is makkelijk communiceren met een evenwichtige, zekere en ontspannen persoon, maar met een gedreven iemand kom je al heel snel in conflict. Wil je liever gedreven worden door liefde of door prestaties? Wat voor soort iemand zou je het liefst zien ontwikkelen in je partner, je kinderen, collega’s of vrienden?
Voor God zijn relaties belangrijker dan prestaties. Jezus stelde vast dat de twee grootste geboden bestaan uit het liefhebben van God en anderen (Matteüs 22:36-40). Het doel van Gods Woord is het leiden en sturen van onze relatie met Hem en met anderen. Als onze prestaties in het leven onze relatie met God, onze partner, kinderen en anderen niet waardevoller maken, dan vervullen we Gods wil niet.
Zijn er dan geen momenten waarop we tijdens conflicten vasthoudend moeten zijn? Jazeker; we mogen geen millimeter wijken als het gaat om morele zaken. Toch hebben we niet het recht om in het vasthouden van ons standpunt de vrucht van de Geest geweld aan te doen. Als wat je doet, niet gedaan kan worden in een sfeer van liefde en zelfbeheersing, dan kun je het conflict misschien beter laten rusten. Onthoud goed dat je autoriteit nooit toeneemt door je volume een tandje hoger te draaien. Als je je verlaagt tot schreeuwen, reageer je in het vlees. Je hebt dan de controle verloren over de enige persoon over wie je controle kunt hebben: jezelf.
Iemand die iets bereikt over de rug van anderen, of die taken belangrijker vindt dan relaties, zal het zaad van zijn eigen vernietiging oogsten in de mensen om hem heen. De overheid, instituten en organisaties bestaan ten behoeve van de noden van mensen. De sabbat is gegeven voor de mens, niet de mens voor de sabbat. Het is zo makkelijk om onze prioriteiten in de war te laten schoppen.

 

Genadige God, help mij in mijn leven om mensen lief te hebben en dingen te gebruiken, in plaats van dingen lief te hebben en mensen te gebruiken.

 

Gegevens

Datum:
08/11/2019
Evenement Categorie: