Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Wat we geloven…

maandag 9 december

 

U gelooft dat God de enige is? Daar doet u goed aan. Maar de demonen geloven dat ook, en ze sidderen. (Jakobus 2:19)

We hebben allemaal bepaalde aannamen ten aanzien van de wereld waarin we leven. Wat we maar denken dat ons blij, tevreden, succesvol en gelukkig zal maken, vormt de grond voor ons geloofssysteem. Op dit moment hebben we al zo’n systeem opgebouwd – dingen die we nu al geloven – en daar handelen we naar. Wees echter verzekerd dat het wereldse systeem waarin we zijn opgegroeid geen Bijbels geloofssysteem in ons denken heeft opgebouwd. Omdat we onafhankelijk van God in dit leven zijn gekomen, hebben we geleerd om onafhankelijk van Hem te leven. Tenzij we in een volmaakt christelijk gezin zijn opgevoed, weerspiegelt veel van wat we geleerd hebben te geloven geen Bijbelse waarheid.
Als je gelooft dat je slechts tevreden kunt zijn als je voldoende bezittingen hebt, zul je waarschijnlijk nooit tevreden zijn. Jezus openbaarde dat tevredenheid nooit voortkomt uit materiële dingen: Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden (Matteüs 5:6). Als je gelooft dat je succesvol bent op basis van je status of de hoeveelheid duur speelgoed die je hebt verzameld, dan kom je zeker in conflict met de Bijbel.
God heeft een andere standaard om ons succes aan af te meten. Jozua 1:8 leert ons: Dit boek met deze wet mag niet wijken uit uw mond, maar u moet het dag en nacht overdenken, zodat u nauwlettend zult handelen overeenkomstig alles wat daarin geschreven staat. Dan immers zult u uw wegen voorspoedig maken en dan zult u verstandig handelen (Jozua 1:8). We kunnen niet zomaar onze eigen definitie van tevredenheid of succes hanteren, of zelf ons eigen geloofssysteem bepalen. Geloof moet een object hebben, het moet ergens op gericht zijn, en voor een christen zijn God en zijn Woord dat object.
Het enige verschil tussen het christelijk geloof en het niet-christelijke geloof is ons geloofsobject. Als we denken dat we zullen krijgen wat we maar willen als we het maar hard genoeg geloven, dan is ons geloof gebaseerd op zelfzuchtige verlangens. Dit soort geloof komt voort uit onszelf en is afhankelijk van onze eigen definitie van geloof. Dat is een vorm van godsdienstige zelfhypnose. Dat is net als een christen die zegt: ,,Ik weet niks van de Bijbel, maar ik heb geloof.” Voor zo iemand is geloof een vervangingsmiddel voor kennis en een compensatie voor onkunde.

 

Heer, ik kies er vandaag voor om te geloven dat U de bron bent van alles wat ik in dit leven nodig heb. Ik stel mijn geloof en vertrouwen alleen op U.

 

Gegevens

Datum:
maandag 9 december
Evenement Categorie: