Leiderschapscursus
Freed to Lead

Opbouw van de cursus

Alle leiders willen natuurlijk het beste geven en de beste leider zijn. Je kunt heel veel ‘hoe-doe-je-dat-boeken’ lezen en nog steeds niet die effectieve leider zijn die je wilt zijn. Mensen volgen niet iemand die de juiste technieken gebruikt, zij volgen iemand die authentiek en eerlijk is.

Als christelijke leider heb je het grote voordeel dat je in Christus een nieuwe schepping bent. Je zult verrast zijn hoe deze 10 lessen van Freed to Lead en de Stappen naar Vrijheid voor Leiders jou zullen helpen om die waarheden over je nieuwe identiteit in Christus veel dieper te leren kennen zodat je vervolgens kunt leidinggeven vanuit die nieuwe persoon die jij bent in Christus.

Freed to Lead verlost je van een gedrevenheid die tot burn-out leidt. Nieuwe inzichten stellen je in staat om conflicten ten goede te gebruiken, om persoonlijke aanvallen te overleven en om andere obstakels uit de weg te ruimen zodat jouw leiderschap effectief is.

Klik hieronder voor meer informatie.

In deze wereld is christelijk leiderschap nodig, misschien wel meer dan ooit. Maar juist de mensen die echt leiderschap nodig hebben, zijn degenen die bewust of onbewust leiderschap ondermijnen, aanvallen, saboteren en vernietigen. Als christenen hebben we een groot voordeel bij hoe om te gaan met dit dilemma – Jezus, de grootste leider die ooit geleefd heeft, leeft in ons door de kracht van de Heilige Geest.

Iedereen kan een leider zijn waarbij Christus centraal staat. Echt christelijk leiderschap verschilt duidelijk van andere vormen van leiderschap. Echt christelijk leidinggeven is een kwestie van discipelschap; als we Jezus goed volgen, zullen we anderen goed leiden.
Zowel in leidinggeven als in een discipel van Jezus zijn, is niet het doen het belangrijkste maar het zijn. Wat we doen komt voort uit wie we zijn. Onze neiging is om aan te pakken en dingen op eigen kracht te doen, of om te veel achterover te leunen en niet te doen wat we zouden moeten doen. Het bijbelse principe is dat ‘alle dingen mogelijk zijn’ maar alleen ‘door Christus, Die mij kracht geeft.
Voor goede resultaten van een leider is meer nodig dan alleen gezond leiderschap. Het systeem met mensen (de mensen waaraan we leidinggeven) bepaalt in veel hogere mate dan we ons realiseren of ons leiderschap effectief is. Een gezond systeem met mensen zal vaak de effectiviteit van een matige leider verhogen terwijl een ongezond systeem met mensen een goede leider vleugellam kan maken.

Leiderschap is de meest bepalende factor voor de vraag of een systeem met mensen gezond blijft of zelfs meer vrucht kan dragen. De kracht om invloed uit te oefenen zodat een systeem met mensen gezonder wordt, komt van ons zijn: onze geestelijke gezondheid en onze oprechte toewijding aan onze mensen. Bezorgdheid is als het gevaarlijkste gif voor ons leiderschap. In de mate waarin we beheerst worden door aanhoudende zorgen, leiden we niet effectief.

Afrekenen met bezorgdheid is een keuze. Tijdens deze sessie zullen we een aantal praktisch manieren bekijken die bezorgdheid reduceren; van het onderzoeken of doelen door God gegeven zijn tot het oefenen van diverse geestelijke disciplines. Het dilemma is dat bezorgdheid zich altijd verbergt of zich vermomt, zodat we ons totaal niet bewust zijn van de giftige invloed die het heeft op ons leiderschap.
Alleen als leidinggevenden bestendig zijn tegen onrust kunnen zij hun systeem met mensen helpen afrekenen met chronische bezorgdheid. In deze sessie kijken we naar vijf klassieke manieren van hoe een systeem van mensen zich kan gedragen en hoe we die manieren kunnen overwinnen. De uitdaging is dat authentieke, gezonde en verbindende leiders de enige hoop zijn voor een systeem met mensen die chronisch bezorgd zijn terwijl zo’n systeem met mensen tegelijk afstand wil nemen van een gezonde en verbindende leider, voordat de bezorgdheid is opgelost.
Deze sessie laat ons indicatoren zien binnen een systeem van mensen met een groot vertrouwen en van waarin geen vertrouwen is en hoe belangrijk de vertrouwensomgeving is waar God ons in plaatst. Het gaat verder met het bestuderen van de invloed op het vertrouwen door gedrag van uit ons zijn en gedrag vanuit het doen. En we bestuderen hoe vertrouwen dat binnen een systeem met mensen is uitgehold weer wordt teruggewonnen.
In deze sessie kijken we naar vijf verschillende persoonlijke valkuilen; verleiding, op je zelf gericht zijn, emoties, communicatie en uitputting. In Christus hebben we alles ontvangen wat we nodig hebben om niet in deze valkuilen te vallen en toch gebeurt het. We bestuderen ze alle vijf en kijken naar strategieën om er mee af te rekenen.
Valkuilen voor een groep zijn een aantal voorspelbare, maar te voorkomen reacties binnen je systeem met mensen als respons op effectief leiderschap. Ze verschijnen altijd eerder als dilemma’s dan als problemen en vallen gewoonlijk in een van deze vier categorieën: egoïsme, sabotage, strijd en lijden. Deze sessie verkent effectieve (en ineffectieve!) manieren om met valkuilen voor een groep om te gaan.
De Stappen naar Vrijheid voor Leiders richten zich voornamelijk op persoonlijke en geestelijke zaken die leiders vaak gemeen hebben, of het nu in de kerk, in de zakenwereld, thuis of in de gemeenschap is. Deze Stappen zullen helpen om persoonlijke en geestelijke zaken, die het leiderschap verzwakken, ondermijnen of zelfs te gronde richten, te identificeren en op te lossen. Net als bij de Stappen naar Vrijheid in Christus van De Discipelschapscursus Vrijheid in Christus, kunnen deze Stappen voor Leiders worden gebruikt in een groepssessie, in een persoonlijke afspraak met een bemoediger of individueel. Wij adviseren sterk om de Stappen voor leiders in een persoonlijke afspraak met een bemoediger en gebedspartner te doorlopen.

Geïnteresseerd in deze cursus?

Wil je informatie, heb je een vraag of wil jij weten wat je precies nodig hebt om de cursus te geven? Via onderstaande knoppen kun je hierheen navigeren.

Gift aan FiCM Nederland

Draagt u Freedom in Christ een warm hart toe? Via het onderstaande formulier is het mogelijk om FiCM financieel te ondersteunen. Uw gift is door onze ANBI-status aftrekbaar.

 

Bedrag