Recente blogs

11 augustus 2023

Opnieuw beginnen

11 augustus 2023

Herken je het verlangen om ergens anders helemaal opnieuw te willen beginnen? Gewoon verhuizen naar een ander deel van Nederland waar niemand je kent en je met een schone lei kunt beginnen? Ik wel. Soms loop je tegen situaties of mensen in je omgeving aan en weet je niet zo goed hoe je verder moet. Dan lijkt het een uitkomst om alles achter te laten en helemaal opnieuw te beginnen.

Toen ik hier nog wat langer over nadacht, werd ik geraakt door de gedachte dat God dit verlangen in Jezus voor alle mensen vervuld heeft. Ieder mens heeft de mogelijkheid om opnieuw te beginnen, met een volkomen schone lei. Dit gebeurt ten diepste op het moment dat we tot geloof komen in Jezus Christus. Paulus beschrijft dit unieke moment als volgt:

‘Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden.’ (2 Korintiërs 5:17 HSV)

Het kan zijn dat je het precieze moment kent waarop je tot geloof gekomen bent of niet. Waar het om gaat is dit: je BENT een nieuwe schepping als je in Jezus Christus gelooft en Hem aanvaardt als je Verlosser en Heer. Dat is een feit, wat je ook denkt of voelt. De waarheid is dat je oude leven voorbijgegaan en je nieuwe leven begonnen is.

Nu zou je kunnen inbrengen dat de vergelijking die ik hierboven maak niet helemaal opgaat. Immers we zijn een nieuwe schepping geworden en hebben in Christus nieuw leven ontvangen, maar onze omstandigheden zijn niet veranderd en we komen nog steeds dezelfde mensen tegen. Dat klopt helemaal. En toch durf ik te beweren dat opnieuw beginnen in Christus een verhuizing in alle opzichten overtreft.

Als we verhuizen, laten we bepaalde omstandigheden en mensen achter, maar we nemen onszelf mee. Onze omgeving mag dan nieuw zijn, maar wij blijven van binnen dezelfde. Waarschijnlijk zouden we na verloop van tijd wel weer willen verhuizen. Echter als je in Jezus gelooft, ben je van binnen helemaal nieuw geworden. Dat is een wezenlijk verschil!

Dat je een nieuwe schepping bent geworden, heeft alles in ander perspectief gezet. Het is van het grootste belang dit goed te begrijpen, niet voor je redding maar om de persoon te worden zoals God je bedoeld heeft. Je hebt in Christus een gloednieuwe identiteit gekregen. Je bent nu Gods kind en hebt deel aan Zijn Goddelijke natuur. Je bent aanvaard, van waarde (van betekenis) en zeker en veilig!

NB: In de Discipelschapscursus Vrijheid in Christus kun je meer leren over je nieuwe identiteit in Christus en over Gods doel voor je leven.