Recente overdenkingen

25 januari 2022

Aangedreven door de Geest

11 januari 2022
Wandel door de Geest en u zult zeker de begeerte van het vlees niet vervullen.
Galaten 5:16

Toen we pas christen werden, waren we als het kleine motortje van een grasmaaier. We konden best iets bereiken, maar niet veel, omdat we geestelijk nog niet volwassen waren. Als christenen verlangen we ernaar sterke motoren te worden die de aarde op z’n kop zetten en bergen verzetten – echte krachtcentrales voor de Heer. Maar noch een grasmaaier, noch een bulldozer kan ook maar iets doen zonder brandstof. Zo kunnen ook wij niets doen zonder Christus (Johannes 15:15). Hoe volwassen je ook bent, je leven wordt pas vruchtbaar als je wandelt door de Geest.
Als het gaat om de keuze tussen leven naar het vlees of wandelen door de Geest, dan lijkt onze wil op een lichtschakelaar. De wil van een jonge christen lijkt te worden aangedreven door vleselijk gedrag. Hij is nog altijd het onwetende slachtoffer van een grondig geprogrammeerd vleselijk denken, dat alleen maar weet hoe het onafhankelijk van God moet handelen. De wil van een volwassen christen wordt aangevuurd door de Geest. Hij maakt soms verkeerde keuzes, maar hij leert dagelijks om zijn vlees te kruisigen en te wandelen door de Geest.

Als je hoopt op een magische formule of een stappenplan om feilloos te wandelen door de Geest, dan zul je teleurgesteld worden. Op het moment dat je het leven door de Geest reduceert tot een formule of intellectuele oefening, ben je waarschijnlijk juist niet meer Geestvervuld bezig. De Heilige Geest is een ‘Hij’, geen ‘het’. Onze wandel met God is een persoonlijke ervaring, geen mechanische of wettische formule. We zien de immoraliteit van vleselijke uitspattingen overal om ons heen, maar er simpelweg tegen tekeer gaan in de prediking en mensen vertellen dat ze moeten veranderen, is niet Gods antwoord. De wet kan niemand het leven geven (Galaten 3:21). Het helpt niet als je de wet opnieuw voorhoudt aan gelovigen. Maar als we leren wandelen door de Geest, dan zullen we niet meer toegeven aan de verlangens van het vlees. Laten we elkaar aanmoedigen om op die manier te leven.

Heer, ik verlang ernaar om net zo geduldig te zijn met anderen in hun geloofswandel, als U met mij bent. Help me vandaag om genadig en vriendelijk op anderen te reageren.