Recente overdenkingen

Borderline persoonlijkheid

3 juni 2021

Borderline is een bekende diagnose voor een van de moeilijkst op te lossen zaken. Over het algemeen zijn dit wanhopige mensen die zich aan je vastklampen en de suggestie wekken dat jij de enige bent die ze kunt helpen. Ruimhartige mensen zullen hun best doen om ze te helpen maar zullen dat niet kunnen. Mensen met borderline worden dan kritisch op degenen die hun pogingen stoppen en gaan op zoek naar iemand anders om hun problemen op te lossen. Er lijkt één constante in al deze situaties. Ze zoeken naar iemand die hen kan ‘veranderen’ en niemand kan dat. Zolang ze dat geloven, zullen ze nooit beter worden.

In Engeland legde ik dat uit aan christelijke leiders toen een jonge dame naar me toekwam toen we even stopten om te lunchen. Ze zei: ‘Ik heb de diagnose borderline!’ Meevoelend zei ik: ‘Ik zie het!’ Haar armen zaten vol met littekens van zelf aangebrachte brand- en snijdwonden. Ze zei: ‘Wat je zei, is helemaal waar. Ik zocht naar iemand die vertrouwen had, omdat ik dat zelf niet had.’ Ze belde naar ons kantoor in Engeland en werd naar een van de teamleden verwezen. Een echtpaar ontving haar en leerde haar wie ze is in Christus en dat ze alles kan door Christus die haar kracht geeft. Ze leeft nu een verantwoordelijk leven in Christus.

Aan deze kwestie zitten twee gerelateerde problemen. Ten eerste, je hebt mensen die vol zelfvertrouwen zitten. Ze hebben genoeg natuurlijke talenten om boven het gemiddelde uit te stijgen en om zelfredzaam te worden. Ze zien de noodzaak voor Christus niet. Ze kunnen zelfs religieus zijn, zoals de apostel Paulus, voordat God hem op z’n knieën deed gaan. Nadat hij afhankelijk was geworden van God, schreef hij: Zo’n vertrouwen nu hebben wij door Christus op God. Niet omdat wij van onszelf bekwaam zijn iets te denken, als was het uit onszelf, maar onze bekwaamheid is uit God’ (2 Korinthe 3:4-5).

Ten tweede zijn er miljoenen mensen die geen zelfvertrouwen hebben en zich voegen bij arrogante leiders en politici vol zelfvertrouwen, die ongelooflijke beloftes doen die ze onmogelijk kunnen waarmaken. Zulke sekteleiders voeden zich met de onzekerheden van mensen. Ze willen hun onderdanen niet ondersteunen om sterk te staan; ze willen hen beheersen. Goddelijke leiders bevrijden anderen en stellen hen in staat om alles te worden wat God wil dat ze worden.