Recente overdenkingen

Controle houden

22 juni 2021

Nadat iemand zijn verhaal heeft gedeeld, vraag ik: Zou je deze kwesties op willen lossen? Niemand zegt ooit nee. Dan zeg ik: Met jouw toestemming zou ik je dan door de Stappen naar Vrijheid in Christus willen leiden. Voordat we beginnen wil ik dat je begrijpt dat wat er vandaag gebeurt, gebaseerd is op wat jij doet en niet op wat ik doe. Er is niets wat ik kan doen voor jou wat blijvend effectief is. Ik heb je nodig om met me samen te werken op één belangrijk vlak. Als je enige gedachtes in je hoofd hebt die tegengesteld zijn aan wat we aan het doen zijn, deel ze dan gewoon met mij. Je gedachten zijn het centrum van controle en als je jij de controle niet verliest dan verliezen wij hem niet. Het maakt me niet uit of die gedachten uit een speaker aan de muur komen, uit jezelf, uit een ander of uit de vijand. Die gedachten hebben alleen maar invloed op je als je ze gelooft en gehoorzaamt. Misschien heb je helemaal geen last van dit soort verstoring. Typische gedachten van de vijand zijn: ‘Dit gaat niet werken’, ‘Hij kan je niet helpen’, etc. In moeilijke gevallen zijn de gedachten meer godslasterend, bedreigend en veroordelend.

In de meeste gevallen is er weinig verstoring, omdat God inkeer bewerkstelligt. Als Hij ons oproept om iets te doen, zal Hij ons ook helpen om dit te kunnen. De duivel zal echter proberen elk proces waar hij invloed verliest, te verstoren. Aangezien hij ontwapend is zijn leugens de enige wapens die hij heeft, samen met intimidatie. Denk hier niet te gering over, want het is erg effectief. Zijn mogelijkheid om te misleiden is waarom ‘de hele wereld in het boze ligt’ (1 Johannes 5:19). In een andere vertaling staat er misschien ‘de macht van de boze’; dat heeft de vertaler er dan aan toegevoegd. Satan heeft geen enkele macht of autoriteit over de gelovige maar het lijkt er wel op als je zijn leugens gelooft. Hij kan niks doen aan jouw identiteit en positie in Christus maar als hij jou kan misleiden om te denken dat hij daar wél invloed over heeft dan ga je ook zo leven, ook al is dat een leugen.

Als jonge knul op de boerderij hadden we een buurman met een blaffende, kleine hond die me de stuipen op het lijf joeg. Mijn vader, broer en ik bezochten onze buurman op onze tractor. Zodra ik uit de cabine stapte, kwam die gemene kleine hond achter ons aangerend. Ik rende en klom op het dak van de cabine en keek neer op een overgevoelig klein schepseltje dat nog steeds naar me blafte. Mijn vader en broer stonden in de buurt en haalden van verbazing hun schouders op. De hond had hen niet eens opgemerkt.

Op een dag besloot ik om mijn mannetje te staan. Toen we de boerderij naderden, begon ik mijn angst al te ruiken, maar deze keer schopte ik een steen tegen het kleine dier. Nu rende hij weg. Welke macht denkt dat stomme kleine mormel wel niet dat hij over mij heeft? Alleen de macht die ik hem gaf! Hoe kreeg hij me boven op het dak van de cabine? Hij gebruikte mijn gedachten, mijn emoties en mijn spieren.