Recente overdenkingen

De haak van verleiding

24 juni 2022
Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
Mattheüs 5:6

Voedsel hebben we nodig om te overleven. Dus eten we om te leven. Maar als we leven om te eten, brengt voedsel ons geen verzadiging meer. Integendeel, dan begint voedsel ons te verteren. Miljoenen mensen hebben niet de kracht om hun hang naar voedsel te beheersen. Als je lichaam gebrek heeft aan noodzakelijke voedingsstoffen, ga je vanzelf die dingen eten die je gezond houden en je immuunsysteem aan de gang houden. Als je eet om die lichamelijke behoefte te verzadigen, blijf je gezond en vrij. Maar als je je tot voedsel keert om je angsten, stress of verveling weg te eten, of je begeerte naar zoetigheid, zout, etc. te bevredigen, dan zul je de controle verliezen en zullen de gevolgen je gezondheid ten nadele beïnvloeden.
Het is geen toeval dat Paulus het misbruik van voedsel noemt in de context van zijn ernstige waarschuwing dat in latere tijden sommigen afvallig zullen worden van het geloof en zich zullen wenden tot misleidende geesten en leringen van demonen (1 Timotheüs 4:1). Een van de kenmerken van de laatste dagen zal zijn dat mensen anderen gebieden om zich te onthouden van voedsel (vers 3); voedsel dat is gemaakt om een legitieme behoefte te bevredigen. Iedere eetstoornis waar ik mee in aanraking ben gekomen, had een geestelijke component, maar bijna geen enkele begeleider van anorexia- en boulimiapatiënten haalt dit geestelijke probleem naar voren in zijn behandeling. Een voorgangersvrouw schreef me na een conferentie het volgende:

Beste Neil,
Ik was elf jaar lang een boulimiapatiënt. Nu kan ik gelukkig weer de hele dag alleen thuis zijn met een keuken vol met voedsel en toch vrede ervaren. Als een verleiding of een leugen van satan in mijn gedachten komt, begrens ik die meteen met de waarheid. Ik was vroeger dagelijks urenlang gebonden door deze leugens. Altijd was ik bang voor voedsel. Nu verheug ik mij in de vrijheid die de waarheid brengt.

Satan zal ons altijd proberen te verleiden met de gedachte dat bepaalde dingen die we denken nodig te hebben of die we willen buiten Gods wil om, ons blijvend zullen verzadigen. Geloof het niet! Trap er niet in! De begeerte van het vlees kun je nooit bevredigen. Alleen het onderhouden van juiste relaties, leven door de kracht van de Heilige Geest en het ervaren van de vrucht van de Geest kunnen je blijvend verzadigen.

Vader God, bescherm me voor het gevaar om toe te geven aan de wereld, het vlees en de duivel. Laat me in U blijven, zodat ik de vrucht van gerechtigheid kan dragen.