Recente overdenkingen

De overdenkingen zijn voor iedere doordeweekse dag met toestemming van Harvest House Publishers en in overleg met GIDEON boeken overgenomen uit Iedere dag in Christus van Neil T. Anderson.

De vader van de leugen

3 oktober 2022
(De duivel) is een mensenmoordenaar van het begin af, en staat niet in de waarheid, want er is in hem geen waarheid. Wanneer hij de leugen spreekt, spreekt hij vanuit wat van hemzelf is, want hij is een leugenaar en de vader van de leugen.
Galaten 6:1

Alice zag er zonder twijfel triester uit dan enige andere vrouw die ik tot op dat moment ooit had ontmoet. Ze was zo mager dat ze werkelijk geen grammetje vet op haar lichaam had. Drie dagen ervoor was ze haar baan kwijtgeraakt, en haar lege ogen verraadden het feit dat ze alle hoop voor haar leven had opgegeven. Ze was echter een zeer getalenteerde jonge vrouw, en in veel opzichten een toegewijde christen. Maar ze was ook verslaafd aan drugs en zelfs al eens gearresteerd voor het illegaal op zak hebben van voorgeschreven medicijnen.
,,Ik wil dat je me vertelt wie je denkt dat je bent”, vroeg ik Alice.
,,Ik ben nergens goed voor”, zei ze neerslachtig.
,,Dat is niet waar”, reageerde ik. ,,Je bent een kind van God.”
Ze bleef echter doorgaan met negatieve praat en gaf duidelijk blijk van demonische onderdrukking waar ze onder gebukt ging. Ik bleef haar negatieve woorden terugkaatsen met het goede nieuws over haar identiteit in Christus. Hoe meer we praatten, hoe meer ik me bewust werd dat Jezus’ aanwezigheid Alice begon aan te raken. We beproefden de geest die haar lastig viel en ze wist meteen dat ze misleid was. Verbijsterd stamelde ze: ,,Bedoel je dat mijn hele probleem bestond uit misleiding, dat ik naar allemaal leugens heb geluisterd?” Nu is ze vrij!
Het thema dat in het Nieuwe Testament steeds weer terugkeert is dat we een positie hebben in Christus door ons geloof in Hem. Dat is het goede nieuws: Christus in jou en jij in Christus. En als er een negatief terugkerend thema in het Nieuwe Testament is dat uitdrukking geeft aan de tegenstand van satan in ons leven, dan is het misleiding. Er zijn tenminste drie manieren waarop satan probeert je van Gods waarheid weg te trekken en je te misleiden om zijn leugens te geloven: zelfmisleiding, valse profeten/leraren en misleidende geesten. We zijn vatbaar voor satans misleiding op deze gebieden, als we onszelf niet dagelijks bekleden met de gordel van de waarheid als onderdeel van onze geestelijke wapenrusting.

Heer, ik omgord mezelf met de gordel van de waarheid van uw Woord en weersta de misleiding van satan.