Recente overdenkingen

25 oktober 2021

Een nederige wandeling met God

19 augustus 2021

Wandelen door geloof kan misschien worden vergeleken met een spelletje golf. Stel dat een vijfjarig kind de bal 70 meter ver slaat, maar met een afwijking van 15 graden. Vanwege de korte afstand zal de bal waarschijnlijk in het gras neerkomen. Nu is het kind tien jaar oud en slaat de bal 180 meter ver. Met een afwijking van 15 graden zal de bal waarschijnlijk in het struikgewas terechtkomen. Als wat wij geloven 15 graden afwijkt van Gods woord dan zullen de negatieve gevolgen daarvan, als we nog jong zijn, meevallen. Maar die negatieve gevolgen zullen groter worden naarmate we in die richting doorgaan. Plotseling bevinden we ons in het struikgewas of buiten het speelveld. Een midlifecrisis kan iemand ertoe brengen om te denken: ‘Ik heb altijd gedacht dat als ik dit of dat deed, ik succesvol, tevreden, of bevredigd zou zijn.’ Naarmate onze cultuur verder afdrijft van onze christelijke achtergrond worden de gevolgen van wat onze jonge mensen geloven zichtbaar voordat ze volwassen zijn.

We hoeven niet te wachten tot het leven instort om erachter te komen of onze wandel juist is of niet. De emotionele reactie op wat wij denken en geloven onthult of we op het juiste pad zijn. Onthoud dat onze emoties voornamelijk een product zijn van onze gedachten. Bewust of onbewust hebben we bepaalde ideeën of doelen in ons hoofd over hoe we zouden moeten leven en wat er moet gebeuren om een bevredigend en succesvol leven te leiden; vaak is ons gevoel van eigenwaarde hieraan gekoppeld. Stel dat je er net achter bent gekomen dat jouw doel om hogerop te komen op je werk werd tegengehouden door je supervisor. Je zou waarschijnlijk boos zijn. Wat als je promotie onzeker was? Je zou je waarschijnlijk nerveus voelen elke keer als je eraan dacht. Je zou je waarschijnlijk depressief voelen als je dacht dat je doel om gepromoveerd te worden onmogelijk was.

We zullen op een emotionele achtbaan terechtkomen als we geloven dat onze identiteit en ons gevoel van waarde afhankelijk is van andere mensen en van de levensomstandigheden. Als een pastor gelooft dat zijn gevoel van waarde afhankelijk is van de reactie van zijn gemeente, dan zal hij misschien proberen om ze te beheersen of ze te manipuleren zodat ze reageren op een manier die hij wil. Maar elk gemeentelid kan dat doel blokkeren. Stel dat een moeder gelooft dat haar gevoel van eigenwaarde afhankelijk is van het hebben van een harmonieuze, gelukkige, christelijke familie. Elk lid van die familie kan en zal dat doel blokkeren.

De vrucht van de Geest is liefde, vreugde, vrede, geduld … zelfbeheersing (Galaten 5:22-23). Als ons doel in het leven is om de persoon te worden die God bedoeld heeft om te zijn, dan zal de vrucht van de Geest zichtbaar worden in ons leven. Ongeacht de omstandigheden zouden we dan vreugde ervaren in plaats van depressie, vrede in plaats van bezorgdheid en geduld in plaats van boosheid. Wanneer het leven niet gaat zoals wij willen, zoals met Israël ten tijde van Micha, leer dan om recht te doen, goedertierenheid lief te hebben en ootmoedig te wandelen met uw God (Micha 6:8).