Recente overdenkingen

25 januari 2022

Een nieuwe schepping

8 januari 2022
Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden.
2 Korinthe 5:17

Dan en Cindy vormden een mooi stel, dat zich voorbereidde op het zendingsveld. Toen gebeurde er iets vreselijks: Cindy werd verkracht. En hoe ze ook haar best deed haar leven weer op de rails te krijgen, ze kon de afschuwelijke herinneringen en emoties niet van zich afschudden.
Een half jaar na deze tragedie woonden Dan en Cindy een conferentie bij waar ik als spreker was uitgenodigd. Tijdens de conferentie belde Cindy me in tranen op en zei: ,,Neil, ik weet dat God alles ten goede kan keren, maar hoe gaat Hij dat dan doen?”
,,Wacht even, Cindy”, antwoordde ik. ,,God zal alles ten goede uitwerken, maar Hij maakt slechte dingen niet goed. Wat er met jou is gebeurd, was slecht. En het goede dat God doet, is dat Hij je laat zien hoe je door deze crisis kunt heen komen om er als een beter mens uit te komen.”
,,Maar ik kom maar niet los van wat ik heb meegemaakt”, riep ze uit. ,,Ik ben verkracht, Neil, en daar zal ik mijn leven lang het slachtoffer van blijven.”
,,Nee, Cindy”, drong ik aan. ,,Die verkrachting is je overkomen, maar het heeft niet veranderd wie jij bent, en het hoeft je ook niet te beheersen. Je was het slachtoffer van een afgrijselijke tragedie. Maar als je jezelf de rest van je leven alleen blijft zien als het slachtoffer van een verkrachting, dan zul je nooit vrij zijn. De waarheid is: je bent een kind van God. En hoewel je het verleden niet kunt repareren, kun je er wel vrij van zijn.”

We hebben allemaal wel pijnlijke, traumatische ervaringen meegemaakt die emotionele littekens hebben achtergelaten. Misschien ben je opgegroeid met lichamelijk, emotioneel of seksueel misbruik door een van je ouders of andere familieleden. Elke traumatische, emotionele gebeurtenis kan je ziel opzadelen met emotionele bagage die je groei naar volwassenheid begrenst en je vrijheid in Christus blokkeert. Verwerp deze ervaringen en leugens die je leven hebben beheerst en vergeef de mensen die tegen jou gezondigd hebben.
Als christen ben je allereerst een resultaat van Christus’ werk aan het kruis. Je bent werkelijk een nieuwe schepping in Christus. De oude ‘jij’ is verleden tijd, de nieuwe ‘jij’ is hier.

Vader, dank U dat U alle dingen in mijn leven ten goede uitwerkt, zelfs de gevolgen van aanvallen die bedoeld waren om mij te kwetsen en kapot te maken.