Recente overdenkingen

25 oktober 2021

Eén weg

28 juni 2021

De seculiere wereld houdt niet van de boodschap van de kerk dat er maar één weg is omdat mensen liever hun eigen weg willen gaan. Impliceren dat er maar één weg is om iets te bereiken, is niet alleen voorbehouden aan de kerk overigens. Je computer werkt ook maar op één manier en dat is zo door de ontwerpers geprogrammeerd. Je kunt in opstand komen en zeggen: Ik ga het gebruiken zoals het mij uitkomt; ik ga mijn vingers een hele rij omhoog opschuiven op het toetsenbord, omdat dat comfortabeler is voor mij. Op het scherm zal dan een hoop onzin komen te staan.

Maar als je de tijd neemt om de handleiding van de fabrikant te lezen en jezelf erop toelegt om de computer te gebruiken zoals de ontwerpers hem hebben bedoeld dat je hem gebruikt, dan kun je er geweldige dingen mee doen. De Bijbel is zogezegd onze handleiding van de fabrikant. Hij heeft ons gemaakt om op een bepaalde manier te leven en hoe beter we de handleiding kennen hoe meer we kunnen bereiken. Het leven zal betekenis verliezen en we zullen niet productief zijn als we rebels zijn en kiezen om te leven op onze eigen manier.

Ik geloof dat God sommigen van ons slim heeft gemaakt en sommigen van ons minder slim. Degenen die denken dat zij slim zijn, hebben een verplichting om Gods plan voor het leven zo eenvoudig te maken dat zelfs de meest simpele schepsels het kunnen begrijpen. Maar we durven niet eenvoudig te zijn. Jezus zei dat we ons moeten bekeren en het evangelie moeten geloven als we terug willen naar het oorspronkelijke ontwerp; zo moeilijk is dat niet. Er zijn duizenden manieren waarop we kunnen zondigen maar het antwoord is en blijft hetzelfde. We kunnen op duizenden manieren gekwetst worden maar we moeten anderen vergeven als we willen genezen en vrij willen zijn van ons verleden. Jezus heeft de weg naar God vrij gemaakt en we moeten geloven dat het de enige weg is die we kunnen nemen. ‘Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: Stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien’ (Johannes 7:38). Hij is de rivier van het leven maar er zijn veel verleidende zijrivieren die onderweg leiden naar stilstaand water. We moeten onze ogen op Jezus gericht houden, de Leidsman en Voleinder van ons geloof.