Recente overdenkingen

25 oktober 2021

Emotioneel eerlijk zijn

8 oktober 2021
Dat wij, door ons in liefde aan de waarheid te houden, in alles toe zouden groeien naar Hem die het Hoofd is, namelijk Christus.
Efeze 4:15

Je kunt je relaties met intimi beschermen door goed op te letten hoe je emoties onder woorden brengt in je communicatie met hen. Stel je bijvoorbeeld de volgende situatie voor: je hebt een rotdag gehad op het werk, belt naar huis en zegt tegen je vrouw: ,,Lieverd, ik heb een nare dag gehad en kan waarschijnlijk niet eerder dan zes uur thuis zijn. Maar om zeven uur moet ik alweer weg voor een vergadering in de kerk. Zou je misschien het eten klaar kunnen hebben als ik thuis kom?”
Maar als je de voordeur binnenstapt, ontdek je dat je vrouw het eten nog niet klaar heeft, zoals je had gehoopt. ,,Wel verdraaid”, zeg je boos. ,,Ik wilde toch om zes uur eten?! Ik heb er toch speciaal voor gebeld?” Is jouw vrouw nu werkelijk de oorzaak van jouw uitbarsting? Niet echt natuurlijk. Jij had een vreselijke dag en je bent moe, hebt honger en bent gestrest.  Dat is niet haar schuld. Die uitbarsting had door van alles en nog wat veroorzaakt kunnen worden. Als de hond op dat moment voor je voeten had gelopen, had die een uitbrander gekregen.
In plaats van je vrouw de volle laag te geven, zou je ook kunnen kiezen om gewoon eerlijk te zijn over je emoties. Als het gaat om het erkennen van je gevoelens naar de mensen die het dichtst naast je staan, is eerlijkheid de beste weg. Maar zorg ervoor dat je de waarheid spreekt in liefde (Efeze 4:15).
Een andere belangrijke richtlijn om onze emoties te erkennen en te uiten, is je grenzen te kennen. Wees je bewust dat als je emotioneel op het randje zit – boosheid, spanning, angst, depressie – dit niet het goede moment is om belangrijke beslissingen te nemen. Je overbelaste emoties zullen je aanmoedigen om alle dingen waar je mee worstelt hier en nu op te lossen, bijvoorbeeld door taken neer te leggen, ontslag te nemen, of te stoppen met een studie, maar waarschijnlijk krijg je daar later spijt van. Emoties maken dat je dingen zegt waar je later spijt van krijgt. Er zullen mensen gekwetst worden. Je bent veel beter af als je je emotionele grenzen erkent en zegt: ,,Als we hierover doorpraten ga ik boos worden. Kunnen we deze discussie misschien een andere keer voortzetten?”
Emotionele eerlijkheid geeft anderen de ruimte. Als je eerlijk uitlegt hoe je je voelt, dan weten anderen dat je niet perse boos bent op hèn en dat het probleem niet hun fout is. Ze kunnen je dan ook beter bereiken met hun liefde, omdat ze je wellicht kunnen helpen met de dingen waar je mee zit.

Hemelse Vader, stel mij in staat om een eerlijk en oprecht mens te zijn – iemand die open en gebalanceerd uiting geeft aan mijn emoties. Help me de waarheid te spreken in liefde, naar alle mensen die ik liefheb.