Recente overdenkingen

25 oktober 2021

Geleid door de Geest

12 augustus 2021

De Bijbel verwijst vaak naar Gods kinderen als schapen. Het is een geruststellend idee, maar het geeft ook onze hulpeloze aard weer. Schapen zijn geen vleeseters, zoals wolven. Tijdens hun leven offeren ze hun wol en wanneer ze doodgaan, geven ze hun vlees. Er kan veel goeds worden gezegd over schapen, maar het zijn niet de slimste dieren van de boerderij en zeker niet wanneer het op eten aankomt. Laat ze onbeheerd achter in frisse, groene weiden en ze eten zichzelf dood. Dat is waarschijnlijk de reden waarom David schreef: ‘De HEERE is mijn Herder, mij ontbreekt niet. Hij doet mij neerliggen in grazige weiden’ (Psalm 23:1-2), zodat hij zichzelf niet dood-at!

In het westen houden we onze schapen in groene weiden in beweging door ze van achteraan de kudde  aan te sturen, net zoals Australische schaapshonden dat doen terwijl ze naar de poten van de schapen blaffen. Maar dat is niet hoe ze in Israël schapen leiden. Zelfs tot op de dag van vandaag zal de herder opstaan en iets zeggen terwijl hij wegloopt. De schapen kijken op en volgen de herder. Jezus zei: ‘Mijn schapen horen Mijn stem en Ik ken ze en zij volgen Mij’ (Johannes 10:27). ‘Zovelen als er door de Geest van God geleid worden, die zijn kinderen van God’ (Romeinen 8:14).

Door de Geest geleid worden houdt niet in dat we aangeduwd worden. Dus als iemand je vraagt om snel een beslissing te nemen zonder dat je er in gebed op hebt kunnen reflecteren, dan zou het antwoord nee moeten zijn. God leidt niet op die manier. De leiding van God kan misschien wel plotseling komen, maar nooit naar de geestelijk onvoorbereide mens. Pinksteren was plotseling, maar werd door vele dagen van gebed voorafgegaan (Handelingen 1:14). Geleid worden door de Geest houdt in dat we niet op een of andere heimelijke manier worden weggelokt. God doet alles in het licht.

Gods leiding is te vergelijken met het besturen van een vliegtuig in de nacht. Om veilig te kunnen landen, moet de piloot de man in de luchtverkeerstoren vertrouwen; een man die hij niet kan zien. Het vliegtuig waarvan hij de piloot is, is niet het enige vliegtuig in de lucht. Andere vliegtuigen wachten op instructies om te kunnen landen en ze kijken naar de luchtverkeerstoren voor leiding, maar de stem van de toren is niet genoeg om het vliegtuig veilig te laten landen. Goede piloten hebben uren besteed aan het lezen van de handleiding waarin staat hoe ze moeten vliegen, zodat ze op hun instinct kunnen vliegen. De stem uit de radio leidt de piloten veilig om objecten heen die ze niet kunnen zien. Goede piloten zijn niet bang, omdat ze goed beslagen ten ijs komen en geleerd hebben om de onzichtbare persoon in de luchtverkeerstoren te vertrouwen. Gods kinderen kennen Zijn woord en worden geleid door Zijn Geest.