Recente overdenkingen

25 oktober 2021

Het juridisch document van een christen

12 oktober 2021
Verder, mijn broeders, word gesterkt in de Heere en in de sterkte van zijn macht.
Efeze 6:10

Efeze 6:10-18 is het juridische document dat bescherming garandeert tegen satan en zijn duistere machten. Het eerste wat je in dit gedeelte moet opvallen over het ontvangen van Gods bescherming, is dat onze rol niet passief is. God roept ons op ervoor te zorgen dat we gesterkt worden in de Heere, dat we een actieve rol spelen in de geestelijke verdediging waarin Hij voor ons heeft voorzien. Merk op hoe vaak we opgeroepen worden om een actieve rol te spelen (let op het vetgedrukte):

Verder, mijn broeders, word gesterkt in de Heere en in de sterkte van zijn macht. Bekleed u met de hele wapenrusting van God, opdat u stand kunt houden tegen de listige verleidingen van de duivel. Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten. Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad, en na alles gedaan te hebben, stand kunt houden (vers 10-13).

Misschien vraag je je af: ,,Als mijn positie in Christus zeker is en ik mijn bescherming vind in Hem, waarom moet ik me dan nog actief opstellen in de strijd? Kan ik niet gewoon rusten in Hem, zodat Hij mij kan beschermen?” Dat is vergelijkbaar met een soldaat die zegt: ,,Ons land heeft een geweldige militaire overmacht. We hebben de meest geavanceerde tanks, vliegtuigen, raketten en schepen in de wereld. Waarom zou ik me druk maken over het dragen van een helm, wachtlopen of leren hoe ik een geweer moet afschieten? Het is veel comfortabeler om lekker in het kamp te blijven terwijl de tanks en raketten hun werk doen.” Als de vijandelijke troepen het kamp binnenvallen, kun je je voorstellen welke soldaat als eerste sneuvelt.
God is onze bevelhebber. Hij heeft voorzien in alles wat we nodig hebben om de machten van de duisternis te overwinnen. Toch zegt Hij: ,,Ik heb een succesvolle strategie bedacht en voor effectieve wapens gezorgd. Maar als jij jouw deel van het werk niet doet door je te bewapenen, zul je waarschijnlijk geraakt worden door vijandelijk vuur.” Je kunt niet van God verwachten dat Hij jou beschermt tegen demonische machten, als je zelf geen actieve rol speelt in de strategie die Hij heeft bedacht.

Heer, ik kies ervoor om vandaag sterk te staan in U en actief stand te houden in uw kracht.