Recente overdenkingen

25 januari 2022

Het systeem verslaan

4 december 2021
Want ieder die zichzelf verhoogt, zal vernederd worden en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden.
Lukas 14:11

Een klein percentage van de mensen verdedigt zich tegen afwijzing met de wereldse methode van terugslaan; de competitie aangaan om vooruit te komen. Dit zijn de mensen die vechten om aanvaard te worden, desnoods met de ellebogen werken, knokken om betekenis te krijgen door hun prestaties. Ze voelen zich gedreven om bovenop elke situatie te zitten, aangezien winnen hun toegangskaartje is naar het feest van acceptatie. Ze worden gekenmerkt door perfectionisme en emotionele afzondering, en worstelen vaak met angst en stress.
Geestelijk gezien weigert deze ‘beat-the-system’-figuur ook om onder Gods autoriteit te komen, dus heeft hij of zij nauwelijks relatie met God. Deze persoon heeft zich toegewijd aan het controleren en manipuleren van mensen en omstandigheden, om zijn eigen doelen te bereiken. Daarom vindt hij het heel moeilijk om de controle over zijn leven aan God over te geven. In kerken zullen deze personen hun best doen om voorzitter van een kerkbestuur te worden, of het meest invloedrijke lid van een commissie. Zijn motivatie is ten diepste niet om in deze positie God te dienen, maar om zijn wereld onder controle te houden, aangezien zijn eigenwaarde er vanaf hangt. Control freaks die het systeem willen verslaan zijn de meest onzekere mensen die je ooit zult ontmoeten.
Helaas resulteert de defensieve strategie van de controlerende mens alleen maar in  onafwendbare nieuwe afwijzing, echter vaak in slow motion. Uiteindelijk verdampt zijn bekwaamheid om zijn gezin, zijn medewerkers en zijn gemeente te controleren, en wordt hij vervangen – vaak door een jongere, sterkere versie van dezelfde soort. Sommigen overleven een dergelijke midlifecrisis, maar veel van deze mensen die het tot hun pensioen uithouden, kunnen daar niet van genieten. Onderzoek toont aan dat met name directieleden met deze levensstijl gemiddeld negen maanden na hun pensioen overlijden. Ze hebben hun leven ten diepste gebouwd op het wereldse, competitieve, prestatiegerichte systeem dat ze proberen te verslaan, maar uiteindelijk legt de wereld zelf beslag op hen. Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus (Kolossenzen 2:8).

Genadige Heer, leer me om in deze wereld te zijn, maar niet van deze wereld. Ik kies ervoor dat uw koninkrijk de standaard is voor mijn leven.