Recente overdenkingen

25 oktober 2021

Het woord van Christus in je laten wonen

14 augustus 2021

Psalm 119 is een toewijding aan Gods woord. Het bestaat uit 22 onderdelen, die allemaal worden aangeduid met een verschillende letter van het Hebreeuwse alfabet. De Psalmist zei: ‘Waarmee houdt een jongeman zijn pad zuiver? Als hij dat bewaart overeenkomstig uw woord. Ik heb Uw belofte in mijn hart opgeborgen, opdat ik tegen U niet zondig’ (v9,11). Paulus gaat in Kolossenzen 3:15 verder in op deze opdracht: ‘En laat de vrede van God heersen in uw harten.’ Heersen betekent ‘je mogen gedragen als een scheidsrechter’. Hoe laten we de vrede van Christus als scheidsrechter optreden in ons hart? Door het woord van Christus rijkelijk in ons te laten wonen (Kolossenzen 3:16).

Stel dat je een hoop smerige dingen in je gedachten hebt opgeslagen. Op een dag besluit je je gedachten op te schonen. Op het moment dat je dat besluit neemt, wordt de strijd heviger. Zolang je mentaal toe blijft geven aan verleidende gedachten, zul je de strijd nauwelijks voelen. De strijd begint op het moment dat je besluit weerstand te bieden tegen de verleidende gedachten en kiest om je denken op te schonen. Hoe kunnen we dat doen? Stel je voor dat je gedachten een pot koffie zijn. Omdat je ervoor koos om gemalen koffiebonen met het water in de pot te mengen, is de vloeistof donker, vies, stinkend en ondoorzichtig. Je kunt de koffie op geen enkele manier uit het water filteren, net zoals er geen deleteknop in je hoofd zit.

Stel je nu eens voor dat er een schaal naast de pot staat, met daarin kristalhelder ijs en het opschrift: ‘Het Woord van God.’ Op geen enkele manier kun je die hele schaal in één keer in de koffiepot kieperen. Maar je kunt één ijsklontje per dag nemen en die in de pot doen. Eerst zal je geen enkel verschil opmerken, maar als je door zou gaan om elke dag er een ijsklontje in te doen, zou het niet lang duren voordat de vloeistof helder begint te worden. Als je dit lang genoeg doet, kun je de koffie in de pot niet meer proeven, ruiken of zien. Het is nog steeds aanwezig, maar het is verdund door het woord van God. Dat zal zo werken, tenzij je naast je ijsblokje ook elke dag een schep koffie erbij doet.

Onze gedachten zijn net als computers. Als we er troep instoppen, krijgen we er troep uit. Het proces van het vernieuwen van ons denken begint vaak met een paar stappen vooruit en één stap achteruit. In onze stille tijd brengen we tijd door in Gods woord, maar gaan dan naar de wereld terug om te werken en om vrije tijd te hebben, waar we mentaal weer worden aangevallen. Het kost tijd en toewijding om te leren om elke gedachte gevangen te nemen aan de gehoorzaamheid van Christus, maar dit is wel mogelijk. De volgende dag doen we drie stappen vooruit en eentje terug, dan vier stappen vooruit en eentje terug. Als we ons op het proces toeleggen, dan zullen het al snel 20, 30, 40 stappen voorwaarts zijn en maar eentje terug.

De Geest van God zal ons in alle waarheid leiden als we dat pad kiezen en Hij zal ons terugleiden als we een verkeerd pad hebben gekozen. Beslis om net zoals de Psalmist te zijn, die schreef: ‘In de weg van uw getuigenissen verblijd ik mij meer dan in alle bezit. Ik overdenk Uw bevelen en heb oog voor Uw paden. Ik verblijf mij in Uw verordeningen, Uw woord vergeet ik niet’ (v14-16).