Recente overdenkingen

Meer geduld

20 juni 2021

Discipelschap counseling vergt geduld (en een grote blaas!) omdat sommige vrijheidsgesprekken uren kunnen duren. Alleen dat al schrikt sommige pastors af en ze durven ons materiaal niet goed te gebruiken. Ze redeneren: Ik heb niet genoeg tijd om dit te doen! Ik ben het hier niet mee eens. Als ze ook maar iets op willen lossen, zullen ze tijd genoeg hebben, daar ben ik van overtuigd.

Als ik de keuze kreeg om een hulpvrager zes maanden lang 50 minuten per week te geven of vijf opeenvolgende uren, dan koos ik het laatste en ik zou meer gedaan krijgen in dat tijdsbestek. Sessies van 50 minuten zijn oké als je wilt lesgeven, omdat mensen maar een beperkte hoeveelheid informatie en huiswerk per keer in zich op kunnen nemen. Maar je lost in dat tijdsbestek niet veel op. Sessies van 50 minuten beginnen in de nieuwe week nooit waar je in de vorige week was geëindigd.

Stel dat jouw dokter verkennende chirurgie voorstelde. Vijftig minuten lang wroette hij een beetje rond en zei: Nou, we hebben geen tijd meer. Houd vol, dan gaan we volgende week verder wroeten. Een uitzondering daargelaten zal een chirurg nooit een wond openen zonder deze weer te sluiten en dat zouden ook wij niet moeten doen. Het leven van mensen is veel te belangrijk om korte momenten te nemen die passen in onze agenda. Een voorganger die counselor was geworden, vroeg mij om hulp. Hij zei: Ik heb anderen kunnen helpen, maar ik kan mijn eigen problemen niet oplossen. Tijdens de Stappen bad hij en vroeg hij God om aan hem te openbaren welke mensen hij moest vergeven. Er kwamen 40 namen naar boven. Hij keek naar de lijst en zei: Je hebt niet genoeg tijd. Ik zei: Ik blijf de hele avond als het nodig is. Hij kreeg tranen in zijn ogen en zei: Je bent de eerste persoon die dit ooit tegen me gezegd heeft.

Vrijheidsafspraken zijn geen tijdsgebonden inspanningen. Als God pijnlijke herinneringen naar boven brengt, dan moet ik het geduld dat nodig is voor deze persoon opbrengen. Als ik dat niet doe, stuur ik misschien mensen naar huis en hebben ze de slechtste week van hun leven. Voor de meeste gevallen raad ik aan dat je een halve dag reserveert; voor moeilijke gevallen adviseer ik een sessie van een hele dag. Getrainde bemoedigers zijn bereid om in onze kerken deze tijd te investeren en dat doen ze omdat ze ervan houden om te zien hoe God zijn kinderen bevrijdt.