Recente overdenkingen

6 december 2021

Problemen uit het verleden oplossen

24 oktober 2021
Leer mij, Here, uw weg, opdat ik in uw waarheid wandele; verenig mijn hart…
Psalm 86:11

Als een primaire emotie die je hebt ontwikkeld als gevolg van het verleden getriggerd wordt en opspeelt, heb je er geen controle over. Zo’n emotie kan opkomen zonder dat je er iets tegen kunt doen. Het heeft geen zin je schuldig te voelen over iets waar je niets aan kunt doen. Maar je kunt wel je best doen om dit innerlijke probleem  uit het verleden op te lossen, en je kunt de huidige omstandigheid die de emotie getriggerd heeft ook direct beoordelen en relativeren. Stel je voor dat je iemand ontmoet die Wim heet, en hij lijkt ook nog op de Wim die jou als kind in elkaar sloeg. Hoewel hij niet dezelfde persoon is, schiet je primaire emotie van 0 naar 3 op een schaal van 10. Mentaal vertel je jezelf dat dit niet dezelfde Wim is, en ‘denkt’ zo je emotie terug naar niveau 2.
Dit proces heb je niet alleen zelf al duizenden keren gebruikt, je hebt er anderen ook mee geholpen. Iemand schiet uit zijn slof, dus grijp je hem vast en vertelt hem zichzelf in de hand te houden. Zo help je iemand de controle over zichzelf terug te krijgen door na te denken. Kijk maar eens naar een flink opstootje op een voetbalveld. Een van de medespelers is er altijd als de kippen bij om het opgewonden standje weg te sleuren en hem in de oren te sissen: ,,Luister leeghoofd, als je zo doorgaat krijg je een rode kaart en verliezen we de wedstrijd.” Meestal ziet de speler zijn emotionele gedrag vervolgens in het juiste perspectief en beheerst zich door na te denken.
Sommige christenen zijn van mening dat het verleden niet belangrijk is. Als je het hebt over waarheid, dan ben ik het met je eens. Waarheid is waarheid, of dat nu in het verleden, het heden of de toekomst is. Maar als het gaat om wat mensen daadwerkelijk ervaren, ben ik het er niet mee eens. De meeste mensen die vinden dat het verleden onbelangrijk is, hebben zelf onopgeloste problemen uit hun eigen verleden, die ze niet toestaan om omhoog te komen. Ze proberen zichzelf in de hand te houden door ontkenning. Anderen hebben wellicht het enorme geluk dat ze een geweldig verleden hebben. Zij die enorme trauma’s hebben opgelopen en geleerd hebben hoe ze die in Christus kunnen oplossen, weten hoe verwoestend het verleden vandaag kan zijn.

Heer, ik kies ervoor om niet in ontkenning te leven. Geef me de genade om naar mijn verleden te kijken en de moed om de waarheid in de ogen te zien.