Recente overdenkingen

De overdenkingen zijn voor iedere doordeweekse dag met toestemming van Harvest House Publishers en in overleg met GIDEON boeken overgenomen uit Iedere dag in Christus van Neil T. Anderson.

Satans meest gebruikte strategie

22 mei 2023
Waarom heeft de satan uw hart vervuld, zodat u gelogen hebt tegen de Heilige Geest.
Handelingen 5:3

Satans belangrijkste strategie is misleiding. Hij zal zijn gedachten en ideeën in ons denken brengen en ons misleiden door ons te laten denken dat het onze eigen gedachten zijn. Dit gebeurde op een dag met koning David. Satan zette David aan om Israël te tellen (1 Kronieken 21:1). Het tellen van het volk was door God expliciet verboden, maar David ging toch in op deze gedachte. Kwam satan op een dag op David aflopen om hem te zeggen dat hij Israël moest gaan tellen? Ik betwijfel het. David was een godvrezend man en hij zou niet naar satan hebben geluisterd. Maar wat als satan zijn plan in het denken van David bracht als een gedachte in de ik-vorm: ,,Ik moet weten hoe groot mijn leger is; laat ik de manschappen eens tellen.”
Als satan een gedachte in ons denken kan brengen – en dat kan hij – dan is het maar een kleinigheidje om je te laten denken dat het jouw eigen gedachten zijn. Als je zou weten dat een gedachte van satan kwam, dan zou je die afwijzen, toch? Maar als hij zijn idee zo vermomt dat het lijkt alsof het van jou zelf is, dan ben je eerder bereid erop in te gaan. Dat is zijn belangrijkste strategie. Als je wist waar de gedachte vandaan kwam, dan zou je er niet door misleid worden.
Ik denk dat Judas zich niet realiseerde dat het satans idee was om Jezus te verraden (Johannes 13:2). Waarschijnlijk kwam het spontaan in zijn gedachten op als een manier om Jezus onder druk te zetten zodat Hij Israël van de Romeinen zou verlossen. Ananias en Saffira hebben wellicht gedacht dat het hun eigen idee was om een deel van de opbrengst van hun land achter te houden en toch de complimenten en bewondering van anderen te krijgen die zouden denken dat ze alles hadden gegeven. Als ze geweten zouden hebben dat die gedachte van satan kwam, zouden ze het waarschijnlijk niet hebben gedaan (Handelingen 5:1-3). Als satan je een leugen kan laten geloven, dan kan hij je leven beheersen. Daarom is het de waarheid die je vrij maakt (Johannes 8:32).
Alle mensen die gebonden zijn, hebben een bekende eigenschap die altijd terugkomt: ze liegen. Een alcoholist liegt over zijn drankmisbruik. Een anorexia-patiënt liegt over haar eetgedrag. De eerste stap naar herstel is om uit de ontkenning te stappen, niet meer te liegen en de waarheid gaan vertellen.

Heer, ik wil echt leven in uw waarheid en genieten van de vrijheid die dat brengt. Help me om de waarheid in de ogen te zien, die te ontvangen en er vandaag naar te handelen.