Recente overdenkingen

Terughoudend om te delen

23 juni 2021

Er zijn meerdere redenen waarom mensen terughoudend zijn om een ander te vertellen over de misleidende gedachten in hun hoofd. Ten eerste, ze zullen niet onthullen wat zich binnenin hen afspeelt als ze vermoeden dat je hen niet gelooft of begrijpt. In het openingsverhaal in De Bevrijder lees je over een vrouw die een woensdagavonddienst bijwoonde waar ik spreker was. Ik gaf les over 1 Timotheüs: ‘Maar de Geest zegt uitdrukkelijk dat in latere tijden sommigen afvallig zullen worden van het geloof en zich zullen wenden tot misleidende geesten en leringen (onderwijs, doctrine) van demonen’ (4:1).

Ik had een menigte om me heen die me een veel vragen stelde toen een zaalwachter erdoorheen brak en zei dat hij mijn hulp direct nodig had. Ik volgde hem naar een jonge dame die met niemand anders wilde praten. Ze bleef maar zeggen: ‘Hij begrijpt het, hij begrijpt het.’ Ik was de eerste persoon die ze over haar ‘bewakers’ vertelde, zoals zij ze noemde. Sinds haar derde jaar hadden twee demonische persoonlijkheden hun intrek genomen in haar gedachten. Ze was een extreem gedisciplineerde marinier geworden om met de mentale strijd om te gaan maar dat houdt niemand lang vol.

Degenen die stemmen horen of worstelen met obsessieve gedachten willen niet dat iemand hun geestelijke gezondheid bevraagt wat er in de seculiere wereld wel gebeurt (en helaas ook in veel van onze kerken). Veel mensen zijn bang om voor gek verklaard te worden en weten dat ze medicijnen krijgen als ze een therapeut of dokter vertellen dat ze stemmen horen of worstelen met godslasterende, veroordelende gedachten. Ik kan er niet genoeg nadruk op leggen hoe belangrijk het is om mensen het onderscheid te laten inzien tussen een mentale stoornis en een geestelijke strijd om hun denken. De gemakkelijkste manier om het een van het ander te onderscheiden, is om te vragen: ‘Heb je een bewuste keuze gemaakt om die gedachten te denken en/of ben je het eens met deze gedachten?’ De meeste mensen zullen een krachtige nee geven. Dat is een positieve indicator dat ze aandacht hebben besteed aan misleidende geesten. Zo’n opheldering geeft onmiddellijke ontlading en hoop omdat ze van de gedachten af kunnen komen. Toen een hulpvrager door de Stappen naar Vrijheid ging, stopte hij plots en zei: Weet je wat ik momenteel hoor? De glimlach op haar gezicht sprak boekdelen. Ze wist dat die gedachten niet van haar waren en dat was het einde van de strijd.

Sommigen zijn terughoudend om te delen omdat demonische gedachten vaak smerig zijn en dus gênant. Ze horen woorden die christenen niet graag herhalen en ik vraag ze om het niet vaker te doen dan één keer. De reden waarom ik ze de gedachten laat delen, is om ze aan het licht te brengen. Zodra ze ontmaskerd zijn, is de schijn van de macht verbroken. Het is slechts een gedachte, die geen macht over hen heeft tenzij ze deze geloven en gehoorzamen.