Recente overdenkingen

25 januari 2022

Toegeven aan het systeem

5 december 2021
…en kom naar Hem toe als naar een levende steen, die wel door de mensen verworpen is, maar bij God uitverkoren en kostbaar.
1 Petrus 2:4

,,Voorganger, ik ben een loser.”  Een middelbare scholier zat tegenover me terwijl hij dit vaststelde. Hij legde me uit dat hij graag topsporter in American football zou willen zijn, maar hij was uit het team gezet. In plaats van de spotlights als atleet, moest hij nu genoegen nemen met een plaatsje in de fanfare die de sporters toespeelde. En vergeleken met de beste quarterback van de staat, waren klarinetspelers natuurlijk de losers van zijn school.
De meeste mensen reageren net als deze scholier op afwijzing: ze laten zich door het systeem inpakken. Ze blijven proberen om acceptatie te krijgen, maar de onvermijdbare afwijzing van anderen zorgt ervoor dat ze gaan geloven dat ze inderdaad ongeliefd zijn en dat de afwijzing die ze krijgen terecht is. Het systeem zegt dat de beste, de sterkste, de mooiste en degene met het meeste talent erbij horen. En mensen die niet vallen binnen een van deze categorieën – de meeste mensen dus – liggen eruit. En helaas geven we onbewust en onwillekeurig toch toe aan het verkeerde waardeoordeel dat onze samenleving over ons heeft geveld. Als gevolg hiervan wordt een groot gedeelte van de bevolking geplaagd door gevoelens van minderwaardigheid, onzekerheid en zelfveroordeling.
Een afgewezen persoon ondervindt vaak moeite in zijn relatie met God. Als hij God de schuld geeft, zal het moeilijk zijn om Hem te vertrouwen. ,,U heeft me niet in het team weten te houden, en nu moet ik op die stomme klarinet blazen”, klaagt hij. ,,Als ik U ook andere gebieden toevertrouw, hoe weet ik dan of U me daar ook niet zal laten vallen?”
Door toe te geven aan het verkeerde oordeel van het systeem, zal hij alleen maar meer afwijzing op zijn weg krijgen. Op dat moment heeft hij de leugen aanvaard, geloofd, en begint zichzelf af te wijzen. Vervolgens zullen er aan alle successen of momenten van acceptatie die op zijn weg komen twijfels kleven, omdat hij over zichzelf gelooft dat hij mislukt is. God heeft zijn gaven en talenten niet gelijkwaardig over iedereen verdeeld en hetzelfde geldt voor intelligentie, sociale vaardigheden, etc. Maar Hij heeft wel zichzelf in gelijke mate aan ons gegeven. Onze eigenwaarde moet voortkomen uit het weten wie we zijn als kinderen van God. Ziet, welk een liefde ons de Vader heeft gegeven, dat wij kinderen Gods genoemd worden, en wij zijn het ook (1 Johannes 3:1).

Hemelse Vader, dank U dat U me zo hebt geschapen zoals U het goed vond. Dank U wel dat U mij uw kind heeft gemaakt. Ik vind mijn waarde in U.