Recente overdenkingen

De overdenkingen zijn voor iedere doordeweekse dag met toestemming van Harvest House Publishers en in overleg met GIDEON boeken overgenomen uit Iedere dag in Christus van Neil T. Anderson.

Uiterlijk, prestaties en status

19 mei 2023
Zoals een vader zich ontfermt over zijn kinderen, zo ontfermt de HEERE zich over wie Hem vrezen.
Psalm 103:13

Als je je identiteit en eigenwaarde zoekt in de tijdelijke waarden van deze wereld en niet in Christus, dan kan je gezin een bedreiging gaan vormen voor je ambities, op de volgende drie vlakken:
Uiterlijk. Welk uiterlijk is aantrekkelijker voor een vrouw; een jong, atletisch figuur of het soms wat getekende lichaam van een verantwoordelijke moeder? Zeg maar gedag tegen je bikini met die zwangerschapsstrepen op je buik. Moeders die te veel waarde hechten aan uiterlijke verschijning, geven geregeld hun kinderen de schuld van het feit dat ze geen meisjesfiguur meer hebben.
Prestaties. Als je als echtgenoot of vader je identiteit vindt in je werk, dan is je hoogste doel om de succesladder te beklimmen van je beroepsgroep. Dat betekent overwerken in de avonden en de weekenden. ,,Lieve jongen, ik zou graag naar je voetbalwedstrijd komen kijken, maar ik kan niet. Ik maak het later goed. Ok?” ‘Later’ wordt vaak ‘te laat’. Maar hoe zit het met je prestaties als vader en als huwelijkspartner? Natuurlijk, er zijn er maar weinig in de buitenwereld die zulke prestaties opmerken, maar God en je kinderen zullen het wel zien. En over twintig jaar pluk je de heerlijke vruchten van jouw prestaties in het leven, doordat je kinderen hun plek in het leven hebben gevonden en de Heer dienen.
Status. Trouwen en kinderen krijgen was vroeger voor een vrouw een weg naar sociale status. Vandaag wordt ze slechts ‘huisvrouw’ genoemd. Een vrouw die status zoekt, hindert daarmee vaak haar gezin. Dit is de drijfveer van veel abortus-activisten Ze willen de ‘vrijheid’ om seks te hebben zonder de verantwoordelijkheid van kinderen. Maar is er soms iets mis met verantwoordelijke, zorgende moeders? Het is een geweldige uitdaging om vandaag de dag kinderen op te voeden zoals God dat wil. Misschien is voor sommigen die uitdaging wel te groot; en daarom willen ze eraan ontsnappen. Als jouw eigenwaarde voortkomt uit je identiteit in Christus en je goddelijke karakter, dan zal je gezin het essentiële fundament vormen voor je persoonlijke ontwikkeling, omdat God voornamelijk werkt door toegewijde relaties.

Heer, help me om mijn gezin te zien als uw instrument om mijn focus te zetten op eeuwige waarden en niet op tijdelijke waarden.