Recente overdenkingen

Vastbesloten om depressie te overwinnen

7 september 2021

Ten eerste, besluit dat je volledig gaat herstellen. De sleutel tot elk herstel is toewijding. Dat betekent dat je geen excuses verzint als je halverwege afhaakt, het betekent ook dat je niemand anders de schuld geeft.

Ten tweede, besluit dat je over alles eerst zult bidden. De neiging van de westerse wereld is om eerst elk mogelijke natuurlijke uitleg en behandeling te zoeken. De Bijbel zegt dat we eerst Zijn koninkrijk moeten zoeken en Zijn gerechtigheid. Het eerste wat een christen doet, met alles, is bidden.

Ten derde, jaag een intieme relatie met je Hemelse Vader na. Dit vergt bekering en geloof in God. Je kunt je persoonlijke en geestelijke conflicten oplossen door de Stappen naar Vrijheid in Christus te doorlopen. Om mentaal gezond te zijn, moet je een waarheidsgetrouw begrip hebben van wie God is en dat je gerechtvaardigd tegenover Hem staat.

Ten vierde, geloof dat je een kind van God bent. De tweede basisvoorwaarde voor mentale gezondheid is om een Bijbels begrijp te hebben van wie je bent in Christus en te weten wat het betekent om een kind van God te zijn. Je kunt je niet consistent op een bepaalde manier voelen of gedragen die niet consistent is met wat je over jezelf gelooft.

Ten vijfde, wijd je lichaam aan God (Romeinen 12:1). Als de vorige vier stappen je psychosomatische ziekte niet genezen, raadpleeg dan een medische arts en laat je lichamelijk helemaal onderzoeken. Er zijn vele vormen van biologische depressie die gediagnosticeerd en behandeld kunnen worden. Stoornissen van het endocriene systeem kunnen symptomen van depressie veroorzaken. Dit zijn onder andere de mogelijkheid van een lage bloedsuiker, een slecht functionerende hypofyse, bijnierinsuffici├źntie of een probleem met het vrouwelijke vruchtbaarheidsstelsel. Richt je op een goede balans tussen voeding en beweging. In dit stadium kan medicatie nodig zijn om het lichaam te genezen.

Ten zesde, besluit tot het vernieuwen van je denken. Mentale depressie komt voort uit een negatieve blik op jezelf, je omstandigheden en de toekomst. Deze negatieve beoordelingen kunnen alleen worden overwonnen als we onze gedachten vernieuwen (Romeinen 12:2), door te kiezen de waarheid te geloven (Filippenzen 4:6-9).

Ten zevende, besluit om op verantwoordelijke manier in gezonde relaties met anderen te leven. Je bereikt goed gedrag niet door gevoel; je bereikt een goed gevoel door gedrag. Jezus zei: ‘Als u deze dingen weet, zalig bent u als u ze doet’ (Johannes 13:17). Plan lichamelijke oefening in, plan betekenisvolle activiteiten en doe ze dan ook. Je kunt alles doorstaan door Hem die jou kracht geeft. (zie Filippenzen 4:13)

Ten achtste, besluit om elk verlies te boven te komen, of het nu echt is, ingebeeld of dreigt te gebeuren. Wat verloren is, bepaalt niet wie je bent. Bestendig je identiteit in Christus en kies om meer op Hem te gaan lijken.